BLIV SET I MØRKE

CykellygterBLIV SET I MØRKE - HUSK DINE CYKELLYGTER
Har du styr på reglerne? Ellers kan det blive dyrt!

De fleste er nok helt med på, at der selvfølgelig skal cykellygter på cyklen, når det bliver mørkt. Men kender du egentlig reglerne for, hvilken afstand de skal kunne ses fra, hvordan de skal monteres og hvornår de skal tændes? Ellers så læs med her.

 

HVILKEN AFSTAND SKAL LYGTERNE KUNNE SES FRA?

Der er forskel på reglerne for bag- og forlygterne. Forlygten skal kunne ses fra 300 meters afstand. De skal lyse hvidt med enten et gulligt eller blåt skær. Har du en lygte der kan blinke, skal den kunne blinke mindst 120 gange i minuttet. Derudover skal lyset også kunne ses fra siderne. Baglygten skal lyse rødt og både kunne ses bagfra og fra siden. Her gælder det også, at lyset skal kunne ses på 300 meters afstand. Kan lygten blinke, så skal den kunne blinke 120 gange i minuttet.

TIP: Køb altid cykellygter der er CE-godkendt – det er din garanti for, at producenten overholder den gældende lovgivning.

 

HVOR SKAL LYGTERNE SIDDE?

Det er et krav, at baglygten skal lyse bagud, derfor må den ikke hænge og dingle. Forlygten skal lyse direkte fremad, dog uden at blænde modkørende. Er din forlygte meget kraftig, kan det være en fordel at lade den lyse lidt nedad. Det er bare vigtigt stadig at overholde reglen om, at lyset skal kunne ses fra 300 meters afstand.

Det er en god regel, at lygterne skal være monteret på cyklen og IKKE på cyklisten. Lad derfor vær med at have dem siddende på hjelmen, eller at bruge telefonen som lygte.

  

HVORNÅR SKAL LYGTERNE TÆNDES?

De skal være tændt fra solnedgang til solopgang – også kaldet lystændingstiden. Nogle bruger huskereglen med, at lygterne skal tændes, når gadelygterne tændes, men den er ikke altid til at regne med. Nogle steder tændes gadelygterne nemlig først efter solnedgang. Hold dig derfor altid selv opdateret på, hvornår solen går ned og lygterne skal tændes.

Du skal også have lys på cyklen, hvis der er usigtbart vejr som kraftigt regn/sne eller meget tåget.

Du finder alle vores cykellygter HER